Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Hvit Valdeorras

Spanske Galicia har i nyere tid vært mest kjent for hvitvinene fra Rias Baixas laget primært av albariñodruen. Men regionen har i dag totalt 5 D.O.-er og i historisk sammenheng er det områdene Ribeira Sacra og Valdeorras som har vært toneangivende, først under romerne og siden med munkene – benediktinerne og cistercienserne – som vesentlige aktører. Men det er i begge områder snakk om bratte, terrasserte vinmarker, og i de siste 50 års tid har mange av disse blitt forlatt, vinmarksarealet i Ribeira Sacra har for eksempel gått ned fra ca 14 000 ha i 1960 til dagens 1 258 ha.

 Men potensialet for kvalitet er absolutt til stede, og folk som Telmo Rodriguez og Rafael Palacios har begge satt i gang prosjekter i Valdeorras med utgangspunkt i noen av de forlatte vinmarkene. Og særlig sistnevnte har i løpet av de siste ti år vist at det i dette området er mulig å lage særdeles flotte hvitviner av den lokale godellodruen. Rafael er bror av den kanskje mer kjente Alvaro Palacios, som jo har hatt betydelig suksess med rødvinsproduksjon i både Priorat og Bierzo. Men Rafael har satset utelukkende på godello og hvitvin, og ukens vin er hans enkleste vin Louro do Bolo 2014 som ble lansert på Polet i mai.

Louro do Bolo 2014 Rafael Palacios, Valdeorras. Varenr: 52924, kr 195,-

100 % godello. Frisk og tiltalende valdeorras med innslag av epler, sitrus, mineraler og et streif av fat på duft. Pent fyldig og syrlig vin med god lengde og krisp, sitruspreget finish.