Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

UNESCO anerkjenner Champagne og Burgund som historiske steder.

Lørdag ble det offentliggjort hvilke plasser UNESCO innlemmer i deres world heritage site liste. Det som stakk seg ut for oss i vinverden var Champagne og Burgunds inntreden som nye aksepterte medlemmer i dette fellesskapet. For begge regioner betyr dette mye i form av anerkjennelse fra resten av samfunnet. I praktisk betydning vil dette mest sannsynligvis få lite eller ingen innvirkning for konsumentene. Det nevnes at denne nye statusen vil ha betydning i form av letter tilgang til finansielle midler, økt turisme og klarere og strengere retningslinjer for vern av bygninger og vinmarker.

For Aubert de Villaine er dette enda en fjær i hatten utenom den han vanligvis bærer. Hans innsats for å få landet dette prosjektet har vært formidabel. Han har brukt mye tid og penger på å kartlegge og samle de historiske aspektene ved Burgund. Vektlegge at dette er climats som er nedtegnet så langt tilbake som middelalderen og skilt ut for deres suverene kvalitet ovenfor vinmarkene kun få steinkast unna.

Det som skiller ordlyden for de to områdene som nå er listet hos UNESCO er at Champagne omtales som ”Hillsides, Houses and Cellars” i motsetning til Burgund som omtales: ”Climats, terroirs of Burgundy”. Dette kan gjenspeile hva søkerne har lagt vekt på i sitt arbeid for å oppnå denne statusen.

I Hautvilliers strømmet innbygerne ut i gatene søndagmorgen for storstilt feiring. Til Wine-Searcher sier initiativtager for Champagne sin søknad Michel Guillard ”Preparations for the celebration had started a few months ago..” og over tusen mennesker strømmet ut i gatene for å feire, skåle og gratulere hverandre. På torget i Hautvilliers ble hele stemmesekvensen fra UNESCO møtet i Bonn spilt av, hvorpå alle ja-stemmene ble møtt med jubel. I Burgund var nok stemningen like god, selv uten en stor fest på torget i Beaune. Aubert de Villaine kommenterte til Wine-Searcher: "A formidable achievement and an occasion to celebrate by uncorking a few bottles."

For ytterligere informasjon: http://whc.unesco.org/en/news/1315