Morsom Morgon

Publisert  8.03.2013 kl 14:28

De fleste beaujolaisviner er laget med en eller annen variant av såkalt kullsyremaserasjon med tanke på å drikkes unge, men enkelte viner, kanskje særlig fra toppkommuner som Moulin-à-Vent og Morgon, lages via tradisjonellburgundervinifikasjon og er beregnet for lagring. Ukens vin, Morgon Côte du Py 2011 fra Jean Foillard, er et eksempel på sistnevnte kategori.

Morgon er en av de ti cruene i Beaujolais og ligger sentralt plassert i den nordlige del av området. Côte du Py er en sentralt beliggende åsside i Morgon, ved landsbyen Villié-Morgon, som er kjent for å frembringe de kraftigste, mest strukturerte og mest holdbare viner i appellasjonen.

Jean Foillard tok over familiedomainet i 1980 og begynte kort tid etterpå, sammen med bl.a. naboen Marcel Lapierre, å følge naturvinprinsippene til Jules Chauvet, dvs. veletablert gammeldags praksis i vinmark og kjeller, ingen bruk av kjemikalier i vinmarken, minimal eller ingen bruk av sulfitt under vinifikasjonen og modning av vinen på eldre fat innkjøpt fra Sentral-Burgund. Resultatet er friske, innsmigrende og svært strukturerte beaujolaiser som lett tåler ti års lagring i en god kjeller.

Morgon Côtes du Py 2011
Jean Foillard, Beaujolais
#51176, kr 229,90
Frisk, ren og tiltalende beaujolais med innslag av røde bær, blomster og et streif av anis og lær på duft. Pent fyldig, saftig og strukturert vin med fin syre, god intensitet i munnen og lett syrlig og stram finish. Holdbar stil.

Mat: Kylling, and, lam.

Del saken på   Facebook