Amarone fra Allegrini

Publisert  1.03.2013 kl 13:04

Venetos amarone har blitt en svært populær drikk i de nordiske land, og alene Cantina Sociale Valpantenas utgave, som topper salgsstatiskikken i Norge, selges det årlig over 60 000 liter av her hjemme. Det er mye for en vin som koster over 200 kroner flasken!

Amarone lages av druesortene corvina, corvinone og rondinella samt mindre mengder andre lokale druesorter som croatina, dindarella, forsellina, negrara, oseleta, raboso og rossignola samt de ikke-lokale barbera, sangiovese og teroldego. Druene høstes og legges på stråmatter eller i plastksser og tørkes i tørkerom frem til januar-februar. Etter denne prosessen er en betydelig del av druenes væskeinnhold fordampet, biokjemiske prosesser har også endret aromabildet og syrekomponentene, og ved gjæring fremkommer det en tørr – eller noen ganger halvtørr – vin med minimum 14 % alkohol. Som oftest ligger ammaronevinene på 15-16 %, så det er kraftige viner det er snakk om.

Ukens vin er Amarone Classico 2008 fra Allegrini, som nå er satt ned fra kr 399,90 til kr 299,90 per flaske. Allegrini er blant Valpolicellas mest kvalitetsorienterte produsenter og eier i dag over 100 ha vinmarker i området. Familien Allegrini er vinprodusenter i sjette generasjon og det er i dag de to søsken Franco og Marilisa som står ved roret. Franco har ansvaret i kjelleren og Marilisa står for markedsføring og salg. Filosofien i kjelleren er meget moderne, det ønskes frukt i vinene, bitterhet og tørre tanniner er uønsket, og det brukes i stor grad barriques i stedet for de tradisjonelle botti.

Amarone Classico 2008
Allegrini, Veneto
#55068, kr 299,90
75 % corvina og corvinone, 20 % rondinella og 5 % molinara. Mørk, tett og ungdommelig amarone med innslag av kirsebær, plommer, tørket frukt, fat og et streif av mørk sjokolade og alkohol på duft. Fyldig og kraftig vin med flott frukt i munnen, stor lengde, moderate 15 % alkohol til amarone å være og varm og tørr finish.

Mat: oksekjøtt, vilt, kraftige oster.

Del saken på   Facebook