Superb Savuto

Publisert  23.02.2013 kl 12:59

Utover småregionene Liguria, Molise og Valle d’Aosta er det vel Calabria helt i syd som får minst oppmerksomhet her hjemme når det gjelder italiensk vin. Og det på tross av en årlig totalproduksjon på nesten 600 000 hl. Den eneste produsent som har hatt stabile listeføringer er Librandi, som holder til i DOC Cirò på østsiden av Calabria, mens det sporadisk også har vært glimrende roséviner fra Fattoria San Francesco, også disse fra Cirò. Men nå er det vin fra en tredje representant fra Calabria tilgjengelig, nærmere bestemt Savuto 2009 fra Odoardi. Og det er en lenge etterlengtet vin, fra det som er den beste produsenten fra den vestlige del av regionen.

Appellasjonen Savuto omfatter en relativt beskjeden produksjon av rødvin basert på druesortene gaglioppo, greco nero, nerello mascalese, nerello cappuccio, magliocco canino og sangiovese samt mindre mengder av de grønne sortene malvasia bianca og pecorino. Området ligger på skråningene langs Silaelvens løp fra fjellene og ned til Det tyrrenske hav, og mange av vinmarkene er terrasser plantet ad alberello – dvs som frittstående små planter – med gamle vinstokker. Områdets viner fikk positiv omtale allerede av Plinius den eldre for 2000 år siden.

Familien Odoardi har vært landeiere og vindyrkere i provinsene Cosenza og Catanzaro i århundrer, men det var først på begynnelsen av 1990-tallet at brødrene Gregorio og Giovan Battista bestemte seg for å produsere vin under eget navn. I dag har brødrene 70 ha med vinmarker i appellasjonene Savuto og Scavigna og produserer årlig ca 300 000 flasker. Ukens vin er deres basisversjon av DOC Savuto.

Savuto 2009
Odoardi, Calabria
#1726, kr 125
45 % gaglioppo, 15 % greco nero, 15 % nerello cappuccio, 15 % magliocco canino og 10 % sangiovese. Mørk, frisk og ungdommelig savuto med kjølig frukt til Calabria å være og innslag av mørke bær, mørke plommer, krydder og et streif av tobakk på duft. Fyldig og kraftig vin med flott frukt også i munnen, fin syre og stram og tørr finish.

Mat: Lam, okse, vilt.

Del saken på   Facebook