Pauillac vs Sauternes

Publisert  20.02.2013 kl 10:00

Klassifisert bordeauxvin fra Pauillac er dyrere å fremstille enn de søte vinene fra Sauternes ifølge påtroppende styreformann i The Institute of Masters of Wine, amerikaneren Jean-Michel Valette. Det var under et foredrag på Palais Coburg i Wien, som en del av The Fine Wine Course, at Valette imøtegikk myten om at de søte botrytisvinene fra Sauternes er de dyreste vinene å produsere i Bordeaux, hvis man som han sa «bruker reelle tall fra reelle vinslott».

Ved å se på faktiske kostnader ved kjøp av jord, kostnader ved selve landbruket, gjennomsnittlige størrelser på avlingene og kostnader ved fremstilling og tapping, viste han at det i snitt koster 29 euro å fremstille en flaske topp rødvin fra Pauillac, mens det tilsvarende tallet for en flaske edelsøt vin fra Sauternes er 17 euro.

Valettes tallmateriale viser riktignok at kostnadene ved selve landbruket er noe større i Sauternes (7 euro) enn i Pauillac (5 euro). Om selve analysen kommenterte han på generelt grunnlag at «kostnadene ved fremstilling av toppviner er forbausende like uavhengig av stilarter og geografisk beliggenhet, men den store forskjellen ligger i verdien på jorden».

I hans eksempel ligger prisen på en eiendom i Pauillac på 1,8 mill euro per hektar, mens det tilsvarende tallet for Sauternes er 300 000 euro per hektar, med gjennomsnittlige avlinger i de to regionene på henholdsvis 35 og 17 hl/ha.

Valette sammenlignet også tallene fra Pauillac og Sauternes med produksjonskostnadene ved fremstilling av en rød toppvin fra Napa Valley, og konkluderte at en slik vin ville være dyrere å fremstille enn en edelsøt vin fra Sauternes, men noe rimeligere enn en topp rødvin fra Pauillac. The Drinks Business

Del saken på   Facebook