Pauillac vs Sauternes

Publisert  20.02.2013 kl 10:00

Klassifisert bordeauxvin fra Pauillac er dyrere Ä fremstille enn de sÞte vinene fra Sauternes ifÞlge pÄtroppende styreformann i The Institute of Masters of Wine, amerikaneren Jean-Michel Valette. Det var under et foredrag pÄ Palais Coburg i Wien, som en del av The Fine Wine Course, at Valette imÞtegikk myten om at de sÞte botrytisvinene fra Sauternes er de dyreste vinene Ä produsere i Bordeaux, hvis man som han sa «bruker reelle tall fra reelle vinslott».

Ved Ä se pÄ faktiske kostnader ved kjÞp av jord, kostnader ved selve landbruket, gjennomsnittlige stÞrrelser pÄ avlingene og kostnader ved fremstilling og tapping, viste han at det i snitt koster 29 euro Ä fremstille en flaske topp rÞdvin fra Pauillac, mens det tilsvarende tallet for en flaske edelsÞt vin fra Sauternes er 17 euro.

Valettes tallmateriale viser riktignok at kostnadene ved selve landbruket er noe stÞrre i Sauternes (7 euro) enn i Pauillac (5 euro). Om selve analysen kommenterte han pÄ generelt grunnlag at «kostnadene ved fremstilling av toppviner er forbausende like uavhengig av stilarter og geografisk beliggenhet, men den store forskjellen ligger i verdien pÄ jorden».

I hans eksempel ligger prisen pÄ en eiendom i Pauillac pÄ 1,8 mill euro per hektar, mens det tilsvarende tallet for Sauternes er 300 000 euro per hektar, med gjennomsnittlige avlinger i de to regionene pÄ henholdsvis 35 og 17 hl/ha.

Valette sammenlignet ogsÄ tallene fra Pauillac og Sauternes med produksjonskostnadene ved fremstilling av en rÞd toppvin fra Napa Valley, og konkluderte at en slik vin ville vÊre dyrere Ä fremstille enn en edelsÞt vin fra Sauternes, men noe rimeligere enn en topp rÞdvin fra Pauillac. The Drinks Business

Del saken på   Facebook