Lalama til lam

Publisert  18.05.2012 kl 10:27

Nordvest-Spania er i nyere tid mest kjent for sine hvitviner, særlig albariñovinene fra Rias Baixas. Men det finnes også en interessant produksjon av rødvin, særlig basert på den lokale druesorten mencia, og i tillegg til området Bierzo skjer det nå spennende ting både i Ribeira Sacra og i naboområdet Valdeorras. Ribeira Sacra fikk DO-status så sent som i 1997, men vindyrkingen har likevel en lang historie, og en stor del av vinmarkene er bratte og terrasserte med gamle vinstokker i dette området der elvene Miño og Sil møtes. Årsaken til den sene DO-tildelingen skyldes antagelig at området er preget av mange småbruk med liten produksjon og at det meste av vinen blir drukket lokalt.

Eiendommen Dominio de Bibei så ikke dagens lys før i 1999, men eieren Javier Dominguez, som er født og oppvokst i området, har satset alt på å lage områdets kvalitativt beste vin, og har fått med seg to kjente vinmakere fra Priorat, Sara Perez og René Barbier Jr, som konsulenter. I dag er det den unge vinmakeren Laura Lorenzop som er ansvarlig ønolog, og hun begynmner nå virkelig å få sving på kvaliteten fra denne spektakulært beliggende eiendommen.

Vinmarkene til Dominio do Bibei omfatter 45 ha og ligger i dalen Bibei, som er en avstikker til Sil. Vinstokkene er plantet 350-700 moh. og er bygget opp på gamle terrasser som igjen er restaurert for hånd. Jordsmonnet domineres av skifer, granitt og leire. Druesortene domineres av mencia, men det er også plantet noe garnacha, samt de lokale brancellao og mouraton. Alderen på vinstokkene varierer fra 15 til ca 100 år. Arbeidet i vinmarkene er biodynamisk og ukens vin, Lalama 2007, lagres på en blanding av foudres og barriques.

Lalama 2007
Dominio Babei , Ribeira Sacra
#59595, kr 229
85 % mencia, 7 % garnacha, 6 % brancellao og 2 % mouraton. Egenartet galiciavin med innslag av mørke bær, medisinale toner, fat og paprika på duft. Saftig og lett syrlig vin med god frukt innover i munnen og tørr og fast finish. Spennende spanjol fra et upåaktet område og penere eiket enn årgang 2006.

Mat: Lam, okse, vilt.

Del saken på   Facebook