Restaurantguide til Sør-Afrika

Publisert  23.04.2012 kl 12:03

Da jeg besøkte Sør-Afrika i 1997 var nivået på restaurantene ikke særlig høyt. De beste spisestedene var vingårdsrestauranter i Stellenbosch og Franschhoek; det man fikk servert var utdaterte og blasse tallerkener inspirert av det franske kjøkkenet. I dag er situasjonen helt annerledes. Sør-Afrika er i ferd med å finne en egen retning, og er antakelig det landet i Afrika og Sør-Amerika som byr på flest restauranter på internasjonalt høyt nivå. Her er min vurdering av landets beste spisesteder.

1 The Roundhouse, Cape Town: Ligger i en gammel jakthytte fra 1786 plassert oppe på en høyde over Camps Bay med utsikt over havet. Jobber mye med vegetariske retter, der samme råvare, eksempelvis gulrot eller rødbete, kommer i mange versjoner med forskjellig varmebehandling – fra rå til gjennombakt. Men også en langtidsposjert oksetunge var en stor opplevelse. Enkle, rene og svært vakre presentasjoner.

2 The Greenhouse, The Cellars-Hohenort i Constantia: Chef Peter Tempelhoff holder et høyt teknisk nivå, uten at det går på tomgang. I en rett som “Essence of Garden Tomatoes” får han fram sødmen, friskheten og smaksintensiteten i tomater, i ”Fish Mosaic” lager han et vakkert bilde på tallerkenen. Her smakte jeg også snø av ponzu for første gang. De ofte komplekse rettene har både presisjon og harmoni.

3 The Test Kitchen, Cape Town: Tidligere La Colombe-chef Luke Dale Roberts startet The Test Kitchen i 2010. Jeg har aldri fått servert mat på et så høyt nivå i et så uformelt lokale. Det er et vanvittig trøkk i restauranten, selv satt jeg på en barkrakk og spiste fra samme bord som Dale Roberts ferdigstilte rettene fra. Nirettersmenyen består av mange klassiske råvarer som foie gras, due og steinsopp, men alle blir omstøtt på en leken måte. BYO.

4 The Tasting Room i Le Quartier Francais, Franschhoek: Den eneste av landets topprestauranter som forsøker å skape et moderne sørafrikansk kjøkken. Margot Janse bruker tradisjonelle tilberedningsmåter og lokale råvarer som utgangspunkt for sine ambisiøse retter. Som om ikke dette var utfordring nok, serverer hun gjestene ved samme bord ulike retter, hvilket gjorde at vi fikk nærmere 20 ulike tallerkener til vårt tomannsbord. Jeg vil si at prosjektet er mer interessant og beundringsverdig enn virkelig velsmakende. Det er få sauser og mange retter blir rett og slett for tørre. Nr. 36 på The World’s 50 Best Restaurants.

5 La Colombe i Constantia Uitsig, Constantia: Klassisk fransk profil med eksklusive råvarer, konsentrerte sauser og flotte presentasjoner. Noen av rettene så bedre ut enn de smakte, men en ballotine av vaktel og foie gras med posjert fiken, fikendressing, sjokoladetrøffel og brioche var både original og velsmakende komposisjon. Var nr 12 på The World’s Best Restaurants før Luke Dale Roberts forlot stedet i 2010; er i dag på 82. plass. BYO.

6 Rust en Vrede, Stellenbosch: Klassisk og litt gammeldags franskinspirert kjøkken. Flere av rettene på seksrettersmenyen er tunge og i største laget. Men alt er velsmakende og særlig osteretten, en dobbelbakt Comté-sufflé med fersken og karamell var fantastisk. Vinkartet er omfangsrikt og gir en enestående mulighet til å smake eldre årganger fra Rust en Vrede. Nr. 61 på The World’s Best Restaurants.

7 The Pot Luck Club, Cape Town: Nabolokalet til The Test Kitchen drives også av Luke Dale Roberts. Her er stemningen enda mer uformell. Menyen består av drøye 20 småretter fordelt på fisk, kjøtt og dessert. Mer asiatiskinspirerte retter men nesten like bra som naborestauranten, så dersom man ikke får bord der (alltid fullt flere måneder i forveien) er dette et godt alternativ. BYO.

8 Tokara, Stellenbosch: Vingårdsrestaurant der man kan sitte på en balkong som nærmest svever over vinmarkene. Asiatiskinspirert chef som lager uforløste retter som tempura i wasabisuppe med ravioli, eplesorbet og hibiskus, men som også står bak en av de beste soppsalatene jeg har smakt.

9 Aubergine, Cape Town: Ligger i en ærverdig villa i The Gardens. Var en av landets beste restauranter for noen år siden, i dag virker kjøkkenet utdatert. Jeg anbefaler å bestille fersk sjømat med ønske om medium varmebehandling i stedet for å ta stor meny. Verdt et besøk på grunn av omfangsrikt vinkart og høy vinkompetanse.

10 Bizerca, Cape Town: Kul bistro som serverer fransk bistromat med new world-vri. Kokken har bakgrunn fra Australia, og selv om maten var velsmakende, ble det vel mange surf & turf-inspirerte retter. BYO.

11 Terroir, Kleine Zalze i Stellenbosch: Rustikk mat; her smakte jeg springbook for første gang. Men utsikten, den gode stemningen og utendørsbordene er viktigere grunner til å besøke stedet enn maten.

Nils Are Økland

 

  1. Scott Casban sier:

    Some great restaurants listed here . My personal favourite is 96 Winery Road , it is located near Ken Forrester Estate ( also a co-owner ) in the Helderberg . Duck & Cherry Pie is amazing. Around 250 Wines on the wine list .

  2. Det er mange gode matopplevelser å få i Western Cape-området ja, både innovative og mer rustikke. Noen kanditater jeg ville hatt på min liste (har ikke prøvd alle på din) er restauranten Salt i Bantry Bay (Cape Town), uslåelig beliggenhet, lekre retter og bra viner på glass.

    I Franschhoek er Reuben’s vanskelig å komme forbi, samt Le Bon Vivant. Sistnevntes ofte innovative «surprise menu» har gledet meg ved tre ulike anledninger, eneste drawback er at de kjører rødvinene noe varme.

Del saken på   Facebook