Magisk Maggiorina

Publisert  21.04.2012 kl 10:49

På midten av 1800-tallet var vinområdene i Nord-Piemonte, nærmere bestemt i provinsene Novara og Vercelli, blant de mest berømte nebbiolobaserte vinormådene i Piemonte på linje med Barolo. Produksjonen var betydelig og vinene var blant de første til å bli flasketappet i Italia. Siden den gang har det gått nedoverbakke, og vinproduksjonen i appellasjonene Gattinara, Ghemme, Lessona, Fara, Bramaterra, Sizzano og Boca er i dag kun en brøkdel av hva den en gang var.

Men de aller siste årene synes utviklingen å ha snudd. Ghemme og Gattinara har oppnådd status som DOCG, og flere nye produsenter har sett dagens lys, anført av folk som Paolo de Marchi i Lessona og Christoph Künstli i Boca. Særlig sistnevntes viner imponerer og gir en god indikasjon på det kvalitetspotensial som bor i regionen.

Boca er den nordligste og høyestliggende appellasjonen i området, og sveitseren Christoph Künstli kjøpte sin første parsell på 0,6 ha i 1998 av den da over 80 år gamle Antonio Cerri. I dag har han 7 ha satt sammen av små parseller, og han lager tre viner: La Maggiorina og Le Piane, som begge er DOC Colline Novarese, samt DOC Boca.

Hittil har det kun vært Le Piane og Boca som har vært i salg i Norge, men 1. mars i år ble også La Maggiorina lansert, en blandingsvin av croatina, vespolina, uva rara og en liten del nebbiolo fra en blandet tilplantning med gamle vinstokker.

La Maggiorina 2010
Colline Novarese, Piemonte
#96920, kr 178
Fremstilt av croatina, vespolina, uva rara og en liten del nebbiolo fra blandet tilplantning med gamle stokker. Frisk og tiltalende nordpiemonteser med kjølig frukt og innslag av kirsebær, mørke skogsbær, pepper, lær og mineraler på duft. Middels fyldig vin med kjølig frukt også i munnen, fin syre, god lengde og stram og mineralpreget finish. Elegant og uritaliensk stil.

Mat: Pasta, lam, okse.

Del saken på   Facebook