Endringer i Frankrike

Publisert  19.04.2012 kl 10:32

Med EUs Forordning nr 479/2008 av 29. april 2008 om en felles markedsordning for vin har alle EU-landene måttet tilpasse sine vinlover til det nye systemet. I Frankrike har dette medført at kategorien VDQS er faset ut med virkning fra desember 2011, og de fleste av de vinområdene som før var VDQS er nå opphøyd til AOC. I Sydvest-Frankrike gjelder dette områdene Saint-Mont, Tursan, Saint-Sardos, Coteaux du Quercy, Vins d’Estaing, Entraygues et Fel og Côtes de Milleau, mens det i Loire gjelder Gros Plant du Pays Nantais, Fiefs Vendées, Côtes du Brulhois, Coteaux d’Ancenis, Coteaux d’Auvergne og Haut Poitou. Og i Lorraine er Moselle blitt regionens andre AOC etter Côtes de Toul.

Men det har ogsĂĽ skjedd mange andre endringer i den franske vinloven. CĂ´tes de Francs er eliminert som egen appellasjon i Bordeaux, og i Burgund har appellasjonen Bourgogne Grand Ordinaire endret navn til Coteaux Bourguignons.

I Loire er det nü definert tre underomrüder i Muscadet Sèvre-et-Maine, henholdsvis Clisson, Gorges og Le Pallet, i Anjou er Savennièrse Clos de la CoulÊe de Serrant og Savennières Roche aux Moines nü egne separate appellasjoner og i Coteaux du Layon kan Quarts de Chaume nü benevnes grand cru, mens vinene med Coteaux du Layon pü etiketten kan tilføye premier cru pü etiketten. Domaine Baumard har imidlertid gütt rettens vei for ü forsøke ü stoppe disse endringene i Coteaux du Layon.

I Alsace er det nü satt en øvre grense pü 9 g/l for rieslingviner med AOC Alsace. Dette gjelder imidlertid ikke for Vendanges Tardives, Selection de Grains Nobles, grand cru-viner og viner med vinmarksangivelse. Klevner de Heiligenstein har ogsü fütt selskap av andre viner med geografisk angivelse under AOC Alsace; det gjelder Blienschwiller, Côtes de Barr, Scherwiller, VallÊe Noble, Val Saint GrÊgoire, Wolxheim, Ottrott, Rodern, Saint-Hippolyte og Côte de Rouffach. AR

Del saken på   Facebook