Endringer i Frankrike

Publisert  19.04.2012 kl 10:32

Med EUs Forordning nr 479/2008 av 29. april 2008 om en felles markedsordning for vin har alle EU-landene måttet tilpasse sine vinlover til det nye systemet. I Frankrike har dette medført at kategorien VDQS er faset ut med virkning fra desember 2011, og de fleste av de vinområdene som før var VDQS er nå opphøyd til AOC. I Sydvest-Frankrike gjelder dette områdene Saint-Mont, Tursan, Saint-Sardos, Coteaux du Quercy, Vins d’Estaing, Entraygues et Fel og Côtes de Milleau, mens det i Loire gjelder Gros Plant du Pays Nantais, Fiefs Vendées, Côtes du Brulhois, Coteaux d’Ancenis, Coteaux d’Auvergne og Haut Poitou. Og i Lorraine er Moselle blitt regionens andre AOC etter Côtes de Toul.

Men det har også skjedd mange andre endringer i den franske vinloven. Côtes de Francs er eliminert som egen appellasjon i Bordeaux, og i Burgund har appellasjonen Bourgogne Grand Ordinaire endret navn til Coteaux Bourguignons.

I Loire er det nå definert tre underområder i Muscadet Sèvre-et-Maine, henholdsvis Clisson, Gorges og Le Pallet, i Anjou er Savennièrse Clos de la Coulée de Serrant og Savennières Roche aux Moines nå egne separate appellasjoner og i Coteaux du Layon kan Quarts de Chaume nå benevnes «grand cru», mens vinene med Coteaux du Layon på etiketten kan tilføye «premier cru» på etiketten. Domaine Baumard har imidlertid gått rettens vei for å forsøke å stoppe disse endringene i Coteaux du Layon.

I Alsace er det nå satt en øvre grense på 9 g/l for rieslingviner med AOC Alsace. Dette gjelder imidlertid ikke for Vendanges Tardives, Selection de Grains Nobles, grand cru-viner og viner med vinmarksangivelse. Klevner de Heiligenstein har også fått selskap av andre viner med geografisk angivelse under AOC Alsace; det gjelder Blienschwiller, Côtes de Barr, Scherwiller, Vallée Noble, Val Saint Grégoire, Wolxheim, Ottrott, Rodern, Saint-Hippolyte og Côte de Rouffach. AR

Del saken på   Facebook