Karakterfull Cahors

Publisert  23.10.2011 kl 07:11

Karakterfull CahorsDe to mest kjente rødvinene i Sørvest-Frankrike er Cahors og Madiran. I middelalderen var Cahors mer berømt enn Bordeaux og kjent for sine «sorte viner», som var – og er – et resultat av den locale malbecdruen dyrket på et jernholdig jordsmonn.

Hjertet av appellasjonen Cahors utgjøres av dalen rundt elven Lot, hvor det flate elveområdet glir over i tre terrasser langs siden av elven og der den såkalt tredje terrassen, den øverste, regnes som den mest veldrenerte og dermed også en beste til vindyrking. Det er på denne tredje terrassen at Cathy og Daniel Fournie dyrker vin på snaut 12 ha vinmarker under slottsnavnet Château Haut-Monplaisir.

Cathy overtok eiendommen etter sin far i 1998, som solgte sin vin til negocianter. Cathy og Daniel hadde imidlertid andre planer og med hjelp fra Pascal Verhaeghe på Château de Cèdre, en av områdets mest velrenommerte produsenter som lager vin på «andre terrasse», var grunnlaget lagt for å skape toppkvalitet fra Ch. Haut-Montplaisir.

Det lages i dag tre kvaliteter rødvin på slottet: En vanlig Cahors, Cuvée Prestige og toppvinen Pur Plaisir. Ukens vin er Château Haut-Monplaisir Prestige 2005, dvs. husets «annenvin» i toppåret 2005, en vin som lagres i 1/3 ny eik, 1/3 et år gamle fat og 1/3 to år gamle fat.

Ch. Haut-Monplaisir Prestige 2005
C. & D. Fournié, Cahors
#80040, kr 164,40
90 % malbec, 5 % tannat og 5 % merlot. Svært mørk og tett cahors med innslag av mørke bær, blekk, skogbunn og fat på duft. Fyldig, saftig og pent syrlig vin med flott frukt i munnen, god lengde og fast, tørr og varm finish. Om mulig enda bedre enn den gode årgang 2004. Prøv om 4-6 år.

Mat: Lam, okse, vilt.

Del saken på   Facebook